снимка БулфотоДнес църквата почита деня на Свети Четиридесет мъченици. Той е

...
снимка БулфотоДнес църквата почита деня на Свети Четиридесет мъченици. Той е
Коментари Харесай

Днес църквата почита Свети Четиридесет мъченици

снимка Булфото

Днес църквата уважава деня на Свети Четиридесет мъченици. Той е обвързван с успеха на цар Иван Асен Втори над епирския държател Теодор Комнин, станала на 9 март 1230 година при село Клокотница.

Победителят от борбата цар Иван Асен Втори бил тържествено посрещнат от търновските жители в село Мерданя. В чест на тази среща българският държател построил в столицата Търново фамозния манастир " Свети четиридесет мъченици ", който и в този момент съществува, напомня БНР.

Д-р Пламен Събев от Регионалния исторически музей във Велико Търново разяснява за какво храмът носи името на тези мъченици.

" Денят, когато той реализира своята победа, се празнува по църковен календар паметта на светители севастийски 40 мъченици. Вярва се, че светците по някакъв метод дават сили и мощност, правят дори и чудеса, с цел да може праведният военачалник боен пълководец да реализира своята победа Йоан-Асен, съгласно мен, е вярвал, че свети 40 мъченици в действителност го покровителстват ".

Църквата дефинира този ден и като празник на четиридесетте бойци от арменския полк в римския гарнизон в град Севастия, които след жестоки мъчения умират за своята религия по време на преследванията на християните от император Линикий през пети век.

Християнските светци са влезнали и в националния ни празничен календар, като са дали името на един прекрасен пролетен празник - " Свети Четирсе ", или именуван още Младенци. Той се празнува за здраве на децата, най-много на момчетата, само че е и подготовка за настъпването на пролетното равноденствие.

На този ден се месят младенци - обредни хлебчета във формата на кукли, намазани с мед. Те са 40 на брой. Толкова са и пълнените чушки с фасул на трапезата, и постните сарми. С 40 залъка и с 40 глътки се приветства небесното величие, което от този ден " се обръща към лятото " и стремглаво стартира да се издига към точката на пролетното слънцестоене.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР